Jak wygląda remont niewielkiego mieszkania

Jak wygląda remont niedużego mieszkania.
Awatar użytkownika
Administrator
Miejscowość: Wawka
PostWysłany: 06 Kwi 2010, 23:36
Dzisiaj byłem podpisać umowę na remont kawalerki na Ursynowie. Mieszkanie jest świeżo po zakupie z "drugiej ręki". Jako Że Pan Michał (właściciel mieszkania) wyraził zgodę na uwiecznienie mieszkania w formie zdjęć, postaram się spisać "kronikę" takiego zlecenia. Mam nadzieję ,Że kogoś to zainteresuje.

Co wydarzyło się do dzisiaj:

Pierwszy raz spotkaliśmy się 31.03.2010, a spotkanie było poprzedzone treściwą wymianą maili:) Na tym spotkaniu zleceniodawca określił dokładnie co chciałby zrobić i jak widzi swoje mieszkanie po remoncie. Uzgodniliśmy szczegóły remontu i na miejscu zrobiłem wycenę prac do wykonania. Umówiliśmy się na konkretną decyzję i kontakt nazajutrz gdyż każda decyzja potrzebuje czasu na nabranie mocy urzędowej :mrgreen: . Decyzja zapadła no i umówiliśmy się na podpisanie umowy którą stworzyliśmy razem z p. Michałem dogrywając szczegóły i zakres prac przez internet.

Tyle do dzisiaj. Prace zaczynamy w poniedziałek 12.04.2010 i zaplanowane są według umowy na 4 tygodnie. Zobaczymy czy uda się uszczknąć z tego czasu kilka dni.

Czyli dzień pierwszy będzie w poniedziałek.
Zapraszam do rejestracji na forum. Wkrótce pierwszy konkurs dla zarejestrowanych użytkowników

Masz stronę internetową Dodaj ją do Katalogu stron
Remonty mieszkań Warszawa
Szukasz pomysłu na aranżację wnętrza? Zajrzyj do Galerii wykonanych prac
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 14 Kwi 2010, 22:07
Zaczęliśmy zgodnie z planem w poniedziałek. Mieszkanie przywitało nas puste:)

Image

Image

Image

Zakres prac do wykonania (wycinek umowy):

1. Pokój 18m2
- Zdemontowanie (wycięcie/usunięcie) dwóch framug metalowych i wyrównanie w tych miejscach ścian.
- Wygładzenie ścian i sufitu.
- MontaŻ 2 szt. kontaktów podtynkowych.
- Pomalowanie ścian na wybrany przez zleceniodawcę kolor (Dekoral ).
- Pomalowanie sufitu na biało (Dekoral) - takŻe wnętrza szafy wnękowej (ścianki, bez półek).
- Wymiana paneli podłogowych (zdarcie starych, przygotowanie podłoŻa oraz połoŻenie nowych wraz z podkładem korkowym, folią izolacyjną, itp.).
- Zamontowanie listew przypodłogowych i przejściowych między pokojami.
- MontaŻ drzwi przesuwanych.
- Drobne sprawy: np. montaŻ haka na Żyrandol.

2. Kuchnia 6m2
- Skucie płytek na ścianach.
- PołoŻenie płytek (10x10) w pasie o szerokości 70 cm, na wysokości 80 cm, na dwóch ścianach.
- Wymiana ściany za zlewem na płytę z moŻliwością demontaŻu (podzieloną na 3 części).
- Pomalowanie pozostałej części ścian i sufitu na wybrane przez zleceniodawcę kolory (Dekoral "Kuchnia i Łazienka").
- Skucie płytek na podłodze, wyrównanie podłogi.
- PołoŻenie nowej terakotygres-u (ok. 30x30) – fugi ciemne.
- PołoŻenie cokołów wykończeniowych przy podłodze/ścianie.
- Drobne sprawy: np. montaŻ nowej kratki wentylacyjnej.

3. Łazienka 3m2
-Przeróbka instalacji pod montaŻ brodzika
- Usunięcie wanny i zamontowanie brodzika akrylowego
-Wykonanie hydroizolacji okolic brodzika i umywalki.
-wymiana umywalki,
- ubikacja zostają stare (tylko je zabezpieczyć lub je zdemontować i potem zamontować znowu).
- Skucie płytek na ścianach.
- Wygładzenie ścian.
- Zamontowanie płyty wyrównującej ścianę w łazience – za wanną.
- PołoŻenie nowych płytek (25x35) na ścianach – do sufitu. Przy podłodze i suficie płytki dekoracyjne. Fugi jasne.
- Wymiana obudowania wanny na nowe płytki (25x35). Nad wanną pasek dekoracyjny. Fugi jasne
- Skucie płytek na podłodze i wyrównanie podłoŻa.
- PołoŻenie płytek na podłodze (33x33). Fugi jasne
- Wygładzenie sufitu.
- Pomalowanie sufitu na biało (Dekoral „Kuchnia i Łazienka”)
- Wykonanie zaworu do odprowadzania wody z pralki – schowane w ścianie.
- Wykonanie zaworu do doprowadzania wody do pralki – schowane w ścianie.
- Wykonanie otworu na magnesach.

4. Przedpokój 3m2
- Usunięcie starych paneli podłogowych i wyrównanie podłoŻa.
- PołoŻenie płytek (gres/terakota – 30x30) – fugi ciemne.
- PołoŻenie cokołów wykończeniowych przy podłodze/ścianie.
- Pomalowanie ścian na wybrany przez zleceniodawcę kolor (Dekoral ).
- Pomalowanie sufitu na biało (Dekoral).
- Przygotowanie do montaŻu drzwi zewnętrznych a po ich montaŻu (przez inną firmę) dokończenie prac.

Mieszkanie jak wspomniałem jest puste i wszystko będzie wymienione oszczędziło nam to zabezpieczania podłóg i mebli. Po zdemontowaniu urządzeń typu pralka, kuchenka,WC przystąpiliśmy do kucia zrywania i całego najbrudniejszego przy remoncie etapu czyli przygotowania podłoŻy.

[center]Image[/center]

Jak w kaŻdym leciwym mieszkaniu nie obeszło się bez niespodzianek typu "odparzone tynki"

[center]Image[/center]

Całość "brudnych prac" łącznie z wyrwaniem futryn i przeróbką instalacji wodnej w łazience zakończyliśmy dzisiaj rano.
[center]Image[/center]
Przeszliśmy do dalszego etapu czyli prostujemy ściany (blok z płyty to i prostą krawędź trudno znaleźć), a jednocześnie w łazience trwają przeróbki instalacji wodnej. WiąŻe się to ze schowaniem rurek w Żelbetowej ścianie.
[center]Image[/center]
Nie polecam robienia tego w zamieszkanym mieszkaniu. Bardzo hałaśliwe i "kurzotwórcze" :)

Ciąg dalszy nastąpi...
Zapraszam do rejestracji na forum. Wkrótce pierwszy konkurs dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 09:18
Dziś sobota więc krótkie podsumowanie co zostało do dzisiaj zrobione:

-przygotowane wszystkie pomieszczenia do wykończeń (gdzie było trzeba skute, ściany wyprostowane, pęknięcia połatane)
[center]Image[/center]
-połoŻony "śliniak" w kuchni,
-łazienka gotowa do glazury (zrobiona nowa hydraulika-jednak cała, połoŻone tynki),

Wygląda na to, Że tydzień został uczciwie przepracowany.

Bywalec
PostWysłany: 06 Cze 2010, 19:32
Bardzo ciekawy ten wątek Panie Wojtecki :) Wszystko opisuje Pan krok po kroku, dzięki temu wiem co i jak robić.
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 06 Cze 2010, 19:42
Tylko, że wena twórcza zmalała. Mieszkanie już dawno skończone i przez zmęczenie w trakcie prac zabrakło dokumentacji fotograficznej. Postaram się uzupełnic do końca tym co mam zrobione.

Awatar użytkownika
Bywalec
PostWysłany: 07 Cze 2010, 21:16
MNieby zadowoliło nawet udokumentowanie jakiś mniejszych rzeczy np. składanie mebli lub wstawianie drzwi:)
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 07 Cze 2010, 21:50
Ciekawy pomysł. Postaram się przygotować coś takiego.

Bywalec
PostWysłany: 05 Lip 2010, 11:38
A ja z chęcią zobaczyłabym jak wyglaa mieszkanie po remoncie. Jak je Pan urządził? Sama jestem w trakcie remontu i możę coś odgapię jak cos mi się spodoba:)

Nowy
PostWysłany: 26 Lip 2010, 10:03
Też mam przed sobą remont. Będę dobudowywał ściankę działową. Wymieniał całkowicie instalację elektryczną i wszystkie rury... Większość będę robił sam - więc dzięki za cenne wskazówki! Jak możesz to pochwal się finalnym wynikiem O0

Bywalec
PostWysłany: 28 Lip 2010, 22:27
Rzadko kto robi zdjęcia podczas remontu. Zazwyczaj jest tak, że po tygodniu ma się już tego remontu dosyć. Dlatego cieszymy się, że Pan Wojtek porobił kilka foteczek i starannie opisał.
Ja równiez jestem ciekaw jak wygląda mieszkanko po remoncie.

Wróć do Remont od a do z

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość