Gruntowanie podłoża ze starą farbą
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
|
Bywalec
Witam. Mam pytanie odnośnie gruntowania podłoży z częściowo usuniętą farbą emulsyjną. Starą farba która po namoczeniu odchodziła usunełem i te miejsca zaszpachlowałem. Większość farby jednak została czy taką powierzchnie należy gruntować przed malowaniem po całości, czy tylko te miejsca które są szpachlowane?
|
|
Zależy jak dużo jest tych łat. Jeśli jedna przy drugiej to zagruntuj całość jeśli dwie na ścianie to same łaty. Zadaniem gruntowania jest wyrównanie chłonności podłoża a takie łaty "piją" każdą wilgoć.
Tylko ważna uwaga: Gruntuj tym co jest napisane na opakowaniu farby którą zamierzasz malować. Rzadko to będzie grunt akrylowy typu "Uni-Grunt". Najczęściej jednak będzie to farba rozcieńczona wodą. Zapraszam do rejestracji na forum. Wkrótce pierwszy konkurs dla zarejestrowanych użytkowników
Masz stronę internetową Dodaj ją do Katalogu stron Remonty mieszkań Warszawa Szukasz pomysłu na aranżację wnętrza? Zajrzyj do Galerii wykonanych prac |
|
|
Bywalec
Dzięki. Mam jeszcze pytanie, czy używać rozcięczonej farby tej którą będe malował docelowo? W jakim stosunku ją wymieszać?
|
|
Tak. Powinna to być farba którą będziesz malował docelowo. Rozcieńcza się ją przeważnie dodając ok 10 procent wody. Ale dla pewności sprawdź na opakowaniu lub stronie producenta.
Dla przykładu cytat z karty technicznej farby śnieżka max źródło: http://www.przemaluj.pl/1128_426.htm Zapraszam do rejestracji na forum. Wkrótce pierwszy konkurs dla zarejestrowanych użytkowników
Masz stronę internetową Dodaj ją do Katalogu stron Remonty mieszkań Warszawa Szukasz pomysłu na aranżację wnętrza? Zajrzyj do Galerii wykonanych prac |
|
|
Bywalec
Ok. Jaszcze zapytam, jeśli jakiś producent farby wskazuje konkretny grunt pod swój produkt, to czy w zastępstwie do gruntowania można stosować rozcięczoną farbę?
|
|
Powiem tak: Nie powinno się tak robić, ale wiem że te same farby jeszcze niedawno miały na opakowaniu zalecenie do gruntowania rozcieńczoną farbą np. Dekoral. Moim zdaniem nic nie powinno się wydarzyć. Tylko trzeba sprawdzić czy nie wyjdzie taniej kupić jednak ten grunt:)
Zapraszam do rejestracji na forum. Wkrótce pierwszy konkurs dla zarejestrowanych użytkowników
|
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: barnaba oraz 1 gość